This website uses features that your browser doesn't support. Please upgrade to a recent version of your browser.
Media
  • Cultuursmakers
  •  | Jacob Boets & Cas Heysse
  •  | Mila-Luna De Rycke & Floor Arnauts
  •  | Noor De Fooz & Anke Hellebuyck
Built withPAGEFLOW

De kleine herontdekker

een podcast over het toeristische verleden

Toerisme is niet meer weg te denken uit ons leven. Van korte citytrips, over lange wereldreizen tot een weekendje aan de kust: toerisme komt in diverse geuren en kleuren.

Maar toerisme kent een lange en fascinerende geschiedenis: het is een verhaal dat bruist van avontuur, ontdekkingen, nieuwe voertuigen en vele anekdotes en foto's die de toerist een (on)aangename herinnering opleverden.

Samen met de studenten van de opleiding Erfgoedstudies aan de Universiteit Antwerpen hebben we voor het vak "Musea, archieven en bibliotheken: collectie- en geheugeninstellingen" door de archieven van de Vlaamse Toeristenbond gegraven op zoek naar merkwaardige reisverhalen en andere toeristische bronnen van vroeger. Het resultaat - de podcast 'De kleine herontdekker' - is een verzameling van hun inspanningen. We herontdekken vergane toeristische trekpleisters, vergeten wandel- en fietsroutes en toeristische gewoontes die we vandaag (misschien) nog hebben.

Pak dus uw historische reiskoffer, want we nemen u de volgende maanden mee op her-ontdekkingsreis, ter land, ter zee en in de lucht!

Sound can be muted again using the speaker icon in the navigation.

Mila-Luna De Rycke & Floor Arnauts: "Langs de boorden van den Wezer" (André Vlaanderen, 1941)

0:00/0:00

Ik heb tevoren een nauwkeurig en eengezet reisplan opgesteld. Ik heb [me] hier lange winteravonden mee beziggehouden. Het is dus van belang dat ik dit goed volg!

André Vlaanderen

Noor De Fooz & Anke Hellebuyck: "Per fiets naar Oberammergau" (J. De Kerf, 1934)

0:00/0:00

Dit kort verslag [...] is veel meer gericht tot de jongere lezers die met drift naar avonturen bezield de wijde natuur inwillen, een onbekende toekomst tegemoet!

J. De Kerf

Jacob Boets & Cas Heysse: "Langs de baan" (anonieme dagtripper)

0:00/0:00

En dan opeens tegen de middag komt de grote catastrophe: een gekraak in de as van je wiel en...

Anonieme dagtripper

'De kleine herontdekker' is een samenwerking van de onderzoekseenheid ARCHES van de Universiteit Antwerpen en het ADVN | archief voor nationale bewegingen voor het vak "Musea, archieven en bibliotheken: collectie- en geheugeninstellingen" (2022-2023)