Jufferschool
Webexpo'De Jufferschool'
De Jufferschool gaf negentig jaar lang (tot 1973) onderdak aan zes generaties meisjes maar verloor deels zijn geschiedenis doordat het schoolarchief de tand destijds moeilijk kon doorstaan.
Het ADVN ging daarom bij oud-leerlingen op zoek naar goed bewaarde souvenirs, anekdotes en verhalen en probeerde op die manier kleine stukjes van het verleden van de SOM1 te recupereren.
Geniet mee van het vervlogen schoolleven van de Antwerpse Juffers.
De eerste generatie Juffers| 1882-1923
De school bood een uitgebreider leerplan en meer studiejaren dan in de kosteloze stadsscholen. Meisjes die hier school liepen kwamen uit de “bonne bourgeoisie au caractère nettement anversois”. Ook de onderwijzeressen vormden een elitair groepje, zij verdienden 10 tot 40 procent meer dan hun collega’s die les gaven in de kosteloze lagere scholen. Het schoolgeld voor de leerling dat schommelde tussen 80 en 120 BEF per jaar werd pas in 1925 afgeschaft.
De foto werd genomen in 1894 en toont de leerlingen van het tweede leerjaar.
Andrée Desguin| leerling 'Jufferschool' 1893-1903
In die periode bood de ‘Jufferschool’ zowel lager als middelbaar onderwijs aan: tien jaar verdeeld over zes jaar lager onderwijs en vier jaar middelbaar onderwijs. Meisjes konden dus tot 16 jaar naar school. In 1907 werd voorgesteld om het stedelijk onderwijs in te richten als volgt: 8 jaar lager onderwijs en 3 jaar middelbaar onderwijs, waardoor meisjes tot 17 jaar naar school mochten en toegang kregen tot het universitair onderwijs. Pas in 1924 werd op initiatief van Camille Huysmans het eerste volwaardige atheneum voor meisjes opgericht.
SOM1 of Stedelijk Onderwijsinstituut voor Meisjes nr. 1| 1924-1973
Om een kind in te schrijven in een Franstalige klas moest aan een van de volgende drie voorwaarden worden voldaan: een van de ouders kwam uit Wallonië, de ouders waren beiden afkomstig uit een ander land of het kind liep reeds eerder school in een Franstalige stad waar het Nederlands niet de voertaal was. Deze stedelijke richtlijnen werden niet door elke school strikt naar de letter nageleefd. Ook in de SOM1 werden Nederlandstalige kinderen toegelaten tot de Franse klassen.
Transmutatieklassen doven uit| 1968
het taalgebruik in het onderwijs kwam een einde aan de transmutatieklassen. Er werd daarbij een uitdoofscenario voorzien. In 1968 was de SOM1 in de Lange Leemstraat de laatste lagere stadschool in Antwerpen waar kinderen in Franstalige klassen werden ondergebracht.
GetuigenissenEls| leerling SOM1 1958-1964
Monique| leerling SOM1 1954-1963
GetuigenissenSuellen| leerling SOM1 1966-1972
GetuigenissenVera | leerkracht SOM1 1967
Veras’ voorliefde voor schoonschrift en kalligrafie uit zich in een bijzondere verzameling van allerlei schoolboekjes. Het geeft ons een beeld van hoe kinderen vroeger het schrift werd aangeleerd.
Archief
ADVN| archief voor nationale bewegingen
Deze webexpo was er niet gekomen zonder de hulp van de oud-leerlingen, daarom bijzonder veel dank aan Vera, Suellen, Gerda, Amanda, Els, Monique, Nora, Simonne, Julia, OMUSA (Onderwijsmuseum Antwerpen) en Saskia De Schepper (archivaris stedelijk onderwijs).
Heb jij zelf nog leuk materiaal over de Jufferschool. Stuur een mailtje naar publiekswerking@advn.be
Meer weten over ons gebouw?Surf verder naar
ADVN-Mededelingen nummer 75
Voor meer over het opzet, de geschiedenis en de stopzetting van de transmutatieklassen in Vlaanderen, en meer specifiek in Antwerpen, kan u verder lezen in: S. Gyselinck, Transmutatieklassen. Franse klassen in een Antwerpse meisjesschool in: ADVN-Mededelingen, 75, 2022, pp. 4-10.
Podcast: 'De olympische zomer van 1920 in de Lange Leemstraat'
In 1920 werden de Olympische Spelen georganiseerd in Antwerpen. De 'Jufferschool' in de Lange Leemstraat bood tijdens de Spelen onderdak aan 234 Britse atleten. De podcast vertelt het verhaal van de meisjesschool die tijdelijk werd omgebouwd tot een provisoir olympisch minidorp en die vijf weken lang de atleten een slaapplaats, maaltijden en een oefenterrein bood.
Podcast: 'Van oude gebouwen en dingen die niet voorbijgaan'
De tekst mag grosso modo blijven staan enkel de passage over 'de podcast neemt je mee terug in de tijd’ korten we in: De podcast vertelt het verhaal van de oprichting van een meisjesschool die betalend en Franstalig onderwijs bood voor een selecte groep uit de bonne bourgeoisie van Antwerpen.