Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De Jufferschool

Logo https://expo.advn.be/de-jufferschool

Jufferschool

Het ADVN is al meer dan 25 jaar gehuisvest in een voormalig schoolpand in de Lange Leemstraat in Antwerpen. Hier opende in 1882 de 'Jufferschool' of de eerste officiële betalende stadsschool voor meisjes. Wat ooit begon als een Ecole Moyenne de desmoiselles – een elitaire bevorderingsschool waar het Frans de voertaal was – , evolueerde naar een aanvankelijk tweetalige en later naar een eentalige stadsschool, de SOM1 of het Stedelijk Onderwijsinstituut voor Meisjes nr. 1. De omschakeling naar Nederlandstalig stadsonderwijs duurde in Antwerpen meer dan 35 jaar. Gedurende die periode, tussen 1932 en 1968, moesten Franse klassen of 'transmutatieklassen' ervoor zorgen dat Franstalige kinderen geleidelijk aan konden worden geïntegreerd in het Nederlandstalig onderwijs.

De Jufferschool gaf negentig jaar lang (tot 1973) onderdak aan zes generaties meisjes maar verloor deels zijn geschiedenis doordat het schoolarchief de tand destijds moeilijk kon doorstaan.
Het ADVN ging daarom bij oud-leerlingen op zoek naar goed bewaarde souvenirs, anekdotes en verhalen en probeerde op die manier kleine stukjes van het verleden van de SOM1 te recupereren.

Geniet mee van het vervlogen schoolleven van de Antwerpse Juffers.
Naar boven
De meisjesschool – Ecole moyenne de desmoiselles – opende 140 jaar geleden in 1882 haar deuren. De ‘Jufferschool’, zoals ze in de volksmond werd genoemd, was een van de eerste officiële betalende scholen opgericht onder impuls van het stadsbestuur en de Franssprekende liberale Antwerpse bourgeoisie. Omwille van haar status en prestige behoorde deze school lange tijd tot de elitaire bevorderingsscholen waar in het Frans les werd gegeven.

De school bood een uitgebreider leerplan en meer studiejaren dan in de kosteloze stadsscholen. Meisjes die hier school liepen kwamen uit de “bonne bourgeoisie au caractère nettement anversois”. Ook de onderwijzeressen vormden een elitair groepje, zij verdienden 10 tot 40 procent meer dan hun collega’s die les gaven in de kosteloze lagere scholen. Het schoolgeld voor de leerling dat schommelde tussen 80 en 120 BEF per jaar werd pas in 1925 afgeschaft.

De foto werd genomen in 1894 en toont de leerlingen van het tweede leerjaar.

Naar boven
Andrée Desguin — de dochter van Victor Desguin, Antwerps liberaal schepen van onderwijs tussen 1892 en 1918 - liep samen met haar zussen school aan de Ecole Moyenne in de Lange Leemstraat. Andrée volgde er tien studiejaren van 1893 tot 1903. In die periode bood de 'Jufferschool' zowel lager als middelbaar onderwijs, meisjes gingen naar school tot hun 16 jaar. 

In die periode bood de ‘Jufferschool’ zowel lager als middelbaar onderwijs aan: tien jaar verdeeld over zes jaar lager onderwijs en vier jaar middelbaar onderwijs. Meisjes konden dus tot 16 jaar naar school. In 1907 werd voorgesteld om het stedelijk onderwijs in te richten als volgt: 8 jaar lager onderwijs en 3 jaar middelbaar onderwijs, waardoor meisjes tot 17 jaar naar school mochten en toegang kregen tot het universitair onderwijs. Pas in 1924 werd op initiatief van Camille Huysmans het eerste volwaardige atheneum voor meisjes opgericht.

Naar boven
In 1924 werd de school herdoopt tot SOM1 of Stedelijk Onderwijsinstituut voor Meisjes nr. 1 en in het niet-betalende reguliere scholennetwerk van de stad opgenomen. Het Franstalige karakter van de school bleef behouden. Na de wet op taalgebruik in het onderwijs (1932) richtte de meisjesschool 'transmutatieklassen' of 'Franse klassen' in met als bedoeling de van thuis uit Franstalige leerlingen gradueel in het Nederlandstalig onderwijs te doen integreren. 

Om een kind in te schrijven in een Franstalige klas moest aan een van de volgende drie voorwaarden worden voldaan: een van de ouders kwam uit Wallonië, de ouders waren beiden afkomstig uit een ander land of het kind liep reeds eerder school in een Franstalige stad waar het Nederlands niet de voertaal was. Deze stedelijke richtlijnen werden niet door elke school strikt naar de letter nageleefd. Ook in de SOM1 werden Nederlandstalige kinderen toegelaten tot de Franse klassen.


Naar boven
0:00
/
0:00
Amanda liep school in de SOM1 van 1933 tot 1939. Deze foto is getrokken in 1934 tijdens het jaarlijkse schoolfeest in de turnzaal. De kostuums werden veelal door de leerlingen zelf gemaakt met hulp van de juf.

Naar boven
Met de steeds groter wordende taalstrijd eind jaren vijftig-begin jaren zestig stelde men het bestaan van het overgangssysteem (met transmutatieklassen) opnieuw in vraag. Vlaamsgezinde politici kloegen aan dat deze Franse klassen vooral dienden om kinderen voor te bereiden op verdergezet onderwijs in het Frans en zo de Franse taal 'levendig' werd gehouden in het Nederlandstalige onderwijslandschap. Met de wet van 1963 op
het taalgebruik in het onderwijs kwam een einde aan de transmutatieklassen. Er werd daarbij een uitdoofscenario voorzien. In 1968 was de SOM1 in de Lange Leemstraat de laatste lagere stadschool in Antwerpen waar kinderen in Franstalige klassen werden ondergebracht.




Naar boven
0:00
/
0:00
Els volgde Nederlandstalig basisonderwijs in de SOM1 van 1958 tot 1964. Ze herinnert zich nog levendig de extra Franse lessen die ze na school kreeg van het eerste tot het vierde studiejaar. Voor Els waren de Nederlandstalige en de Franstalige afdeling op deze school twee volledig gescheiden werelden. De kinderen kwamen zo goed als niet met elkaar in contact. Tijdens haar schoolloopbaan doofde de Franse afdeling uit. Els bewaarde enkele zaken uit haar lagereschoolperiode: haar nieuwjaarsbrieven, een  godsdienstschrift en catechismusboekje, een schrijfschrift en vier klasfoto’s genomen tussen 1958 en 1964.







Naar boven
Monique liep school aan de SOM 1 van 1954 tot 1963, ze bezocht zowel de kleuterafdeling als de lagere school in de Nederlandstalige afdeling. Van de transmutatieklassen kan ze zich bitter weinig herinneren, hoewel de kwestie op dat moment een hoogtepunt bereikte in de Antwerpse politiek. Het stadsonderwijs werd namelijk toen verplicht om de transmutatieklassen met onmiddellijke ingang te laten uitdoven.
Naar boven
“De juffen waren toen al erg feministisch en geëmancipeerd. Het was niet omdat we meisjes waren dat we niets konden bereiken.”



“De kinderen kwamen niet langs de hoofdpoort de school binnen. De grote poort was enkel voor de directie, conciërge en de leerkrachten. De kinderen moesten de zij-ingang gebruiken.”




“Het liefste wat ik deed was helemaal naar de bovenste verdieping gaan en dan langs de trapleuning naar beneden glijden.”

Naar boven
Suellen liep school in de SOM1 van 1966 tot 1972, dat was tot aan de sluiting van de school. De transmutatieklassen zijn haar niet vreemd, ze herinnert zich nog klassen met Franssprekende kinderen. Ook viel het haar als kind op dat sommige leerkrachten hun lesvoorbereidingen in het Frans stencilden. Suellen bewaarde zo goed als alles uit haar lagere schooltijd: rapporten, agenda’s, reken- en taalschriften, tekeningen, handwerkjes, opstellen, een poëzie, palmaressen, nieuwjaarsbrieven, … een schat aan informatie.
Naar boven
Vera gaf in 1967 enkele maanden les in de kleuterafdeling van de SOM1. De kleuterschool had zo goed als geen contact met de werking van de lagere school. Vera herinnert zich dat sommige kinderen in de klas Frans spraken. 
 
Veras’ voorliefde voor schoonschrift en kalligrafie uit zich in een bijzondere verzameling van allerlei schoolboekjes. Het geeft ons een beeld van hoe kinderen vroeger het schrift werd aangeleerd.
Naar boven
Sluiten
Voor/na weergave

Schuif om de twee foto's te zien
Behalve alle bouwplannen van de school die netjes worden bewaard in het Felixarchief, zijn er slechts fragmentarisch enkele documenten terug te vinden over het verleden. Het fotomateriaal is eveneens erg schaars. Deze twee foto’s uit 1927 van een klasgroep en het leraressenkorps zijn de enige foto’s die worden bewaard in het Antwerpse stadsarchief.
Naar boven
Vandaag is het gebouw niet langer een school, maar de thuishaven van het ADVN | het archief voor nationale bewegingen. Het ADVN verzamelt en bewaart erfgoed over de Vlaamse beweging en andere nationale bewegingen in Europa. Het doet aan wetenschappelijk onderzoek en maakt het verzamelde erfgoed toegankelijk voor iedereen.

Deze webexpo was er niet gekomen zonder de hulp van de oud-leerlingen, daarom bijzonder veel dank aan Vera, Suellen, Gerda, Amanda, Els, Monique, Nora, Simonne, Julia, OMUSA (Onderwijsmuseum Antwerpen) en Saskia De Schepper (archivaris stedelijk onderwijs).


Heb jij zelf nog leuk materiaal over de Jufferschool. Stuur een mailtje naar publiekswerking@advn.be
Naar boven
Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan Swipe to continue
Swipe om door te gaan